SocialDNS.net és un nou intent per fer alguna cosa nova; que sembli que no s’ha fet mai.

Es tracta d’un intent d’implementar, a l’estil 2.0, un sistema gratuït de “dominis”, però utilitzant un protocol diferent. Així, instal·lant una extensió als navegadors Firefox o Internet Explorer, podríem accedir a webs com go://miquel, go://girona o go://vic.

De tots és sabut que això té moltes implicacions que ho fan, d’entrada, completament inviable. La de més pes és que el protocol de tota la vida, el que utilitzem tots i que dóna adreces amb http://…. encara funciona. S’actualitzarà el model d’adreces IP per solventar possibles problemes de número. I, tot i que és més complicada una adreça amb punts, “http” i “www”, la veritat és que tothom sap com ho ha de fer servir.

Però això no li treu interès a la proposta. Demostra que, a la xarxa, tot està per descobrir, fins i tot el què ja està inventat. Perquè si un projecte com SocialDNS obtingués un suport concret de Mozilla, per exemple, per incorporar-ho al Firefox, potser si que llavors es faria popular. Però, com a exemple, escrivint aquest post, si utilitzo una adreça amb http://, s’enllaça automàticament, cosa que no passa escrivint go://. Un exemple més dels petits detalls que, en cas de funcionar algun projecte així, detectaríem els usuaris. Massa canvis que hauria de fer massa gent diferent? [sense anar tant lluny, el web de Sun, fa uns mesos, no admetia les adreces .cat de correu electrònic perquè no el tenia inclòs a la llista d’admissions].

En tot cas, això si, n’he volgut parlar perquè els seus creadors són catalans. I, entre ells, s’hi troba Manel Sanromà. Així que, com a projecte, es mereix tot el meu respecte; d’aqui que n’hagi fet aquest petit “review” personal.

» SocialDNS.net

Anuncis